Na een zware nacht bij Arie en Helma van Bennekom verscheen bijna iedereen weer fris en fruitig aan de start. Slechts 1 renner overleefde het feestgedruis maar ter nauwer nood en moest uit het peloton stappen vanwege een gebroken pols doordat een concurrent er even bovenop plaats nam. Jikke Meijer is de onfortuinlijke renner en mag met recht een pechvogel genoemd worden. Hij kan zijn prachtige 12e plaats in het klassement niet meer verdedigen maar heeft beloofd volgend jaar weer aan de start van de Tour de Schalkwijk te verschijnen.
Het was tijdens de geplande starttijd voor de ploegentijdrit erg regenachtig hetgeen geen aantrekkelijke omstandigheid genoemd kan worden om truien uit te delen . De tour zou de tour niet zijn als dit probleem niet gewoon uit de weg gegaan zou worden. Er werd gewoon even een kwartier gewacht voordat Henk aan dit belangrijke moment begon. Bas van Dijk reed vandaag in het groen, Renske van Schaik in het rood, Kaylee Swüste in het roze, Jens Kroon in het wit en Mees Uijttewaal in het geel.
Ook Thomas Schoot heeft een groene trui verdiend omdat hij als ploegleider als 3e in het bergklassement scoorde. Hij had echter weinig concurrentie van andere ploegleiders!
De Diks ploeg was zeer strijdlustig en mocht deze rit openen. Dochter Nienke fietste mee om mentale ondersteuning te bieden, daar waar nodig. Een ijzersterke tijd was het resultaat waar alle andere ploegen zich op stuk mochten bijten. En…. Dit is gelukt.
De BBN ploeg was duidelijk wat van slag doordat Jikke heeft moeten lossen en zij het hierdoor met z’n negenen moesten rooien. Hierdoor is de voorbereiding niet optimaal geweest en is niet elke bocht in het parcours uitgebreid besproken. Bij van Alfen gaat het parcours met een scherpe bocht naar rechts, maar Stijn van Dijk was hier even het spoor bijster. Ondanks dit kleine mankement wisten ze de 7e plaats in het ploegenklassement gewoon vast te houden.
De Soos kon Diks voorblijven maar moest van Schaik voor laten gaan.
Met de prachtige nieuwe shirts van Stokman lijkt de rit gestroomlijnder te verlopen, zodat ze een zesde plaats wisten te bemachtigen, net na de Copier ploeg. De Kruijf zit vastgebeiteld op de 3e plaats.
Het echte zweten was weggelegd voor de koplopers in het ploegenklassement. HAD en Pro repair legden elkaar het vuur aan de schenen en gaven alles om een goede tijd te klokken. De leider in het individuele klassement is in het bezit van Pro repair , maar het was de verdienste van Noa Spaan die een geweldige 4e tijd wist te klokken. De gecontracteerde renners Jeanine Benschop, Jens Grotenbreg, Olivier Kuijk, Nina Vendrig, Suus van Kippersluis en Reza de Bruin waren verantwoordelijk voor de finishing touch door met vernuftig samenwerken een geweldige 7e tijd neer te zetten.
Sterkste team bleek HAD te zijn, die hun overwinning te danken hebben aan een supersnelle kopgroep, waar Freek van Zijl de 4e tijd wist neer te zetten, gevolgd door Cindy Sturkenboom, Jens Kroon en Leon van Garderen. Hiermee was een snelle 7e tijd een feit en konden Mara van Ramselaar, Isa van Wijk en Femke Mandersloot de laatste hand aan deze mooie overwinning leggen.
De prijsuitreiking vond deze keer plaats op het erf van de familie Smit, die de tour een warm hart toedraagt door dit terrein beschikbaar te stellen voor een prachtig straatfeest. De rabobank zorgde voor het uitreiken van snoepige medailles en een mooie bos bloemen voor de winnaars.