Deze ochtend werd de tour de Schalkwijk verblijd met stralend weer. Vriendelijk windje en een niet al te lange route van zo’n 14 km. De donderdag staat bekend als de dag van de valpartijen, hetgeen ook deze tour weer het geval was en op deze manier de boeken in zal gaan.
Op de Provincialeweg, vlak bij Diks fruitbedrijf, sloeg het noodlot toe. Één van de rennertjes kwam in de kant terecht en probeerde zich te redden. Helaas rolde er koppen en werden er heel wat renners gedupeerd. Zo raakten Rick Groenen, Sjoerd Middelweerd, Rens Stokman, Mandy van Daalen en Femke Mandersloot uit balans en vielen over elkaar heen. Paniek in de tour de Schalkwijk. Ontredderde kinderen die een kapotte fiets hadden, of een kapotte knie of ellenboog en zelfs een rennertje wat niet door kon fietsen omdat de schade eerst hersteld diende te worden bij de dokter. Gelukkig stond hij met zijn assistente naar onze tour te kijken. Hij moest een deel van het spektakel gaan missen omdat Femke Mandersloot van de HAD ploeg zo snel mogelijk gehecht moest worden. 3 flinke hechtingen op de kin bleken nodig om Femke weer rijklaar te maken. Helaas heeft ze dus vandaag de rit niet uit kunnen rijden, maar morgen staat ze weer dapper aan de start om de HAD ploeg hoge ogen te laten gooien.
Rick Groenen en Sjoerd Middelweerd waren ontzettend teleurgesteld omdat hun eigen fietsen niet meer tot rijden in staat waren. Gelukkig zijn alle sponsors uitgerust met een reservefiets zodat er geen enkele renner zonder fiets de eindstreep moet bereiken. Rick heeft laten zien dat hij op karakter de hele rit uit kon rijden op een niet onverdienstelijke wijze. Ook Sjoerd ging er als een haas vandoor om toch nog de schade van de valpartij binnen de perken te houden. Beide mannen zijn flink gekelderd in het algemeen klassement, maar houd hen in de gaten! Ze zullen alles op alles zetten om te bewijzen dat er in de toekomst rekening gehouden moet worden met hen.
Ook Mandy van Daalen had pech maar fietste de hele rit uit.
In de kopgroep werd er gesprint voor de rode en de groene trui. Bjorn de Klerk sleepte de volle 5 punten voor de rode trui binnen, Mees Uijtterwaal kon er 3 bemachtigen en Bas van Dijk moest met 1 punt genoegen nemen.
Voor de groene trui gingen respectievelijk Mees, Bas en Bjorn er met de buit vandoor.
Bij de bonussprint won Mees, maar wist de sterke Kahlee Schwüste haar voorband als 2e over de streep te laten rollen. Hierdoor moest Bjorn genoegen nemen met de 3e plek.
Vooral in het midden van het klassement hebben er mede door de valpartij wat verschuivingen plaatsgevonden waardoor het rondom de felbegeerde trui voor de 46e plaats, overeenkomstig het aantal jaren dat de tour de Schalkwijk bestaat, heel spannend is. Fenna Vulto, Charlotte Endeveld, Colin van der Linden, Mees Grotenbreg, Leon van Verseveld, Demi de Leeuw, Gino Vulto en Dion van Kesteren dingen mee in deze loterij. Een portie kracht, doorzettingsvermogen en geluk zal uiteindelijk bepalen welk van deze renners het schavot mag beklimmen om deze trui in ontvangst te nemen.
De rit werd vandaag gekenmerkt door een hele grote kopgroep waarvan Remon van der Linden, Stijn van Dijk en de dappere Mara Uittewaal het staartje vormden, op de voet gevolgd door Sander Sturkenboom en Fleur van Ede. Voor de bovenkant van het klassement betekent dit dat er weinig beweging in de klassering zit en dat de tour nog geen uitgemaakte zaak is.
Wie gaat er de komende ritten een demarrage afdwingen, of zorgt er voor een wonderbaarlijke ontknoping????
Vol verwachting klopt het hart van menig Schalkwijker.